Csaknem minden fa esztergálható. A célnak megfelelő fajta kiválasztásában segít az alábbi felsorolás

Akác

Jól esztergálható, marható keményfa. Kül- és beltérben is kiválóan alkalmazható. Kerítésléc, lépcső, korlát, szerszámnyél, parketta ideális alapanyaga. Nagy a kopásállósága.

Bükk

Vetemedésre hajlamos, de jól esztergálható fafajta. A vetemedését gőzőléssel lehet csökkenteni. Színe világos árnyalatú, ezért konyhai eszközök készítésénél kedvelt alapanyag. Esztergálás közben gyakran kell szerszámot élezni a fa keménysége miatt.

Cseresznye

Gyönyörű erezete és színe miatt dísztárgyak, művészi bútorok kedvelt alapanyaga. Esztergálás szempontból könnyen megmunkálható.

Dió

A legnemesebb hazai fafajta. Faesztergálás, és fafaragás céljára kiváló. Tömör, de ugyanakkor puhának mondható fa. Színe kissé szürkésbarna, vagy sötétbarna.

Fenyő

A fenyőknek többféle fajtája létezik (lucfenyő, jegenyefenyő, erdeifenyő, vörösfenyő)), ám esztergálásra egyik sem igazán ajánlott. Puha az anyaguk, vastagok az évgyűrűik és sok bennük a csomó. Az elhalt csomók miatt az ilyen fa teljesen alkalmatlan az esztergálásra.

Hárs

Fafaragáshoz, szobrok, dísztárgyak készítéséhez alkalmas fa. Tömör szerkezetű, ám mégis puha, könnyen megmunkálható. Színe folyamatosan sötétedik a fehértől a sárgás árnyalatig.

Juhar (Jávor)

Jól esztergálható keményfa. Fehéres színe miatt konyhai eszközök (fakanál, sodrófa, húsklopfoló stb.) készítéséhez ideális fafajta.

Kőris

Ránézésre és megmunkálási szempontból a nagyon hasonlít a tölgyre, könnyen összetéveszthető. Az egészen világostól a barna árnyalatokig terjedhet a színe, élőhelyétől függően. Nagyon szívós, erős fafajta, szerszámnyeleknek, korlátkapaszkodóknak ideális.

Körte

Nagyon tömör, szinte nincsenek pórusai. Kiszáradása után nem vetemedik. Nagyon jól lehet esztergálni. Alig van látható erezete, mintázata, ezt a felhasználásnál vegyük figyelembe!

Nyír

Sárgább színű és puhább, mint a juhar, de tulajdonságai nagyban hasonlítanak.

Tölgy

A legnépszerűbb bútor alapanyag. Általában kemény, nagy a kopásállósága, bár létezik puha fajtája is (spessarti tölgy). Jól megmunkálható, lépcsőnek és korlátnak is alklmas. Drágább az akácnál, színe melegebb hatású, kedvelt parketta alapanyag.

Szilva

Rendkívül kemény, tömör fa. Kellemes, meleg hatású barna színe van. Különlegessége, hogy hordócsapok készítésére ez a legalkalmasabb fafajta.

Szil

Hasonlít a kőrishez, ám annál ridegebb, porózusabb szerkezetű. Kemény, könnyen törik, ezért kevésbé alkalmas esztrgálásra. Elsősorban furnér alapanyagként használatos.